INZICHT IN JE FINANCIËN MAAKT WEL GELUKKIG

Werken, je gezin draaiende houden, een paar keer naar de sportschool en je vriendinnen nog zien: je week zit boordevol. Echt niet dat je nog zin hebt om je financiën bij te houden. Waarom zou je ook? Je verdiend je geld en je vaste lasten worden toch wel afgeschreven. Maar wat nu als er wat veranderd in je leven? Je veranderd van baan, je krijgt een baby, je wil je keuken verbouwen of een dagje minder gaan werken? En werk je niet hard genoeg om te weten waar elke cent die je uitgeeft naartoe gaat? In deze blog beschrijf ik de voordelen van het bijhouden van je financiën:

1. Je weet waarvoor je werkt
Leef jij om te werken of werk je om lekker te kunnen leven? Ik denk dat we in de meeste gevallen werken om een fijn leven te kunnen leiden. Het is mooi meegenomen als je je werk heel leuk vindt, maar toch kijken we vaak uit naar een vrije dag en het weekend. Als je zo hard voor je salaris werkt, dan wil je toch weten waar dat salaris naar toe gaat?

2. Je geeft nooit teveel uit
Als je je inkomsten en uitgaven bijhoudt, weet je precies wat je overhoudt aan het einde van de maand en geef je dus nooit teveel uit. Kom je een maand net uit? Dan weet je dat je kan besparen op je variabele of luxere lasten, zodat je de volgende maand meer ruimte overhoudt. Denk niet dat alleen personen die in de bijstand leven op hun geld moeten letten: er zijn genoeg gezinnen die modaal verdienen en uiteindelijk eventjes in een situatie terecht komen waarbij ze op de kleintjes moeten letten.

3. Je wordt bewuster
Doordat je weet wat je overhoudt, ga je veel bewustere keuzes maken. Als je heerlijk online aan het shoppen bent, bedenk je dan voordat je van alles in je winkelwagen gooit: word ik hier nu echt blij van of koop ik omdat ik zin heb om te kopen? Heb ik ruimte in mijn budget om dit allemaal aan te schaffen? Nog een voordeel: wanneer je bewuste keuzes maakt over de producten die je aanschaft, des te minder kans op miskopen, waardoor je minder hoeft weg te gooien wanneer je gaat opruimen ;-).

4. Je kan meer sparen
Nog een punt wat aansluit op punt 2 en 3: doordat je weet waar alles heen gaat, zie je ongetwijfeld posten waarop je gemakkelijk wat euro’s kan besparen. Het overgebleven geld kan je direct naar de spaarrekening overboeken. Zo komt die mooie reis of verbouwing steeds dichter in beeld!

5. Je kan schakelen wanneer dit nodig is
Stel dat er wat veranderd in je gezinssamenstelling: dit kan zijn doordat je gaat samenwonen, jullie krijgen een kind, je kind gaat naar school, jullie willen trouwen of misschien komt er helaas een einde aan je relatie. Doordat je weet hoe je financiën er nu voor staan, weet je precies wat je wel en niet kan doen. Oftewel: we kunnen direct een baby inboedel aanschaffen of die trouwjurk kan ik morgen al kopen of ik ga het in mijn eentje redden in dit huis. Of juist: we moeten dit bedrag sparen voor de babyspullen of bruiloft of als mijn relatie strand moet ik een dag extra gaan werken om in dit huis te kunnen blijven wonen.

6. Het is zo gepiept
Het hoeft echt geen uren te duren om je financiën bij te houden en je hoeft ook geen excel wonder te zijn. Maak allereerst in excel een overzicht. Zet per maand in de eerste rijen al je inkomsten. Noteer in de volgende rijen per maand al je vaste lasten en sluit af met je variabele lasten. Trek je uitgaven van je inkomsten af et voila! Als je elke week een kwartiertje de app van je bank opent en alle transacties noteert, ben je elke maand binnen het uur klaar.

7. Je krijgt overzicht
En natuurlijk zeg ik dit als Overzicht Coach: je krijgt overzicht en hoe lekker is dat!

 

Door | 2017-10-30T19:56:17+00:00 30 oktober 2017|Budgetcoaching|0 Reacties
Tips & Tricks
Stresscoach Ontvang maandelijks mijn tips en tricks voor een overzichtelijk en ontspannen leven.
We respect your privacy.