NIET VERGELIJKEN…OF WEL?

Vrij vaak krijg ik van dames de vraag: ‘Hoe doet een ander dat nou?’ Of: ‘Is het normaal wat ik doe vergeleken met anderen?’ Laat ik voorop stellen: er is geen ‘normaal’. Wat voor jou normaal is, is voor mij minder normaal en voor een ander weer helemaal niet normaal. Ik ben Marijke. Jij bent jij. Wij zijn niet dezelfde personen en zullen dat ook nooit worden. Iedereen is immers anders. Qua persoonlijkheid, qua leefomstandigheden, qua vrienden, qua werk. En dat is nou ook juist zo leuk! Ik denk dan ook niet dat het zin heeft om jezelf op die manier te vergelijken met anderen. Echter, je kan het vergelijken met anderen ook op een positieve manier inzetten.

Laten we beginnen met wanneer jezelf met anderen vergelijken niet helpt. Als je naar anderen kijkt met het idee dat zij alles beter doen en van alles meer hebben dan jij, dan kan ik me niet voorstellen dat jij je daar nou een potje fijn van gaat voelen. Ik gok dat je er alleen maar een rotgevoel van krijgt, dus waarom zou je het blijven doen?

Bijvoorbeeld:
– Je lichaam vergelijken met het model uit een tijdschrift. Zij moet in vorm zijn voor haar werk en traint misschien zeven keer per week twee uur per dag met een personal trainer om er zo uit te zien. Waarschijnlijk heb jij daar de tijd en / of het geld niet voor. En vergeet goede belichting, een goede fotograaf en photoshop niet. Geen realistische vergelijking dus.
– Je tijdschema vergelijken met dat van je buurvrouw: misschien zie je haar elke ochtend vrolijk en ontspannen de deur uit gaan en ziet ze er ook nog eens op en top verzorgd uit, terwijl jij je elke ochtend, met de kwark nog om je mondhoeken en je haar half in een staart naar je auto haast. Ontzettend frustrerend om te zien, dat kan ik me voorstellen, maar jij hebt jouw gezinssituatie en jouw werk en jouw karaktertrekken, zij de hare. Twee totaal verschillende persoonlijkheden met twee totaal verschillende levens. Geen goede vergelijking dus!
– Jezelf vergelijken met het leven wat bekende mensen laten zien op social media. Die bekende mensen verdienen hun geld met in de picture staan, dus hun foto’s moeten er zo mooi mogelijk uit zien. De feestjes waar ze zijn en de reizen die ze maken kunnen zeker jaloersmakend zijn, maar ze leveren er dan ook veel tijd en privacy voor in. En ook zij liggen echt wel eens lui op de bank en voelen zich op dagen wat minder goed. Dat laten ze alleen niet zo vaak zien (super dat er ook mensen zijn die dat wel steeds meer doen!). Over de foto’s die ze online zetten gooien ze ook vast wel een filter of ze zijn gemaakt door een goede fotograaf. Niet te vergelijken met jouw leven dus!

In alle bovenstaande gevallen geldt: jij bent de ander niet. Je bent een vergelijking aan het maken die nergens op gebaseerd is, behalve op het gegeven dat jullie allebei een mens zijn. Maar daar houdt het dan ook echt mee op. Je bent een onrealistische vergelijking aan het maken. Bovendien ken je het verhaal van die ander niet. Misschien ziet haar leven er wel heel rooskleurig uit, maar ook zij maakt dingen mee die minder leuk zijn. Elk huisje heeft zijn kruisje. En jij bezit vast weer kwaliteiten die de ander niet heeft!

Genoeg over het niet zinvol vergelijken. Want wanneer kan vergelijken nu wel positief zijn? Als je er geïnspireerd door raakt! Misschien heb je als doel wat fitter te worden. Bekijk foto’s van een fitte dame en gebruik dat als inspiratie als je een keer niet zoveel zin hebt om te sporten. Of misschien kan je een succesvolle zakenvrouw volgen op social media die elke week een paar keer inspireert met een quote of tip. Wellicht wil jij graag sparen voor een droomreis en kan je een travel blogger volgen die in verschillende landen komt, zodat je getriggerd wordt om nog meer je best te doen voor het sparen.

Het verschil met op deze manier vergelijken en het jezelf naar beneden halen, is dat je op deze manier je laat inspireren om je doelen te bereiken! Bovendien zijn het haalbare én realistische én jouw doelen en streef je ernaar je eigen dromen na te jagen, niet het leven en de dromen van een ander te vervullen. Jij wil fit worden, niet exact op de fitte dame lijken. Jij wil succesvol worden met je eigen bedrijf, niet het bedrijf van de succesvolle zakenvrouw kopiëren en jij wil jouw droomreis maken met jouw favoriete reisgenoot.

Ben jij een vergelijker? Stop met het onrealistische vergelijken en ga voor de inspirerende vergelijking!

 

 

Door | 2018-03-29T15:52:41+00:00 9 januari 2018|Professional Organizing, Stresscoach|0 Reacties
Tips & Tricks
Stresscoach Ontvang maandelijks mijn tips en tricks voor een overzichtelijk en ontspannen leven.
We respect your privacy.