WEG MET SCHAAMTE!

Wanneer de diesel van je auto opraakt, ga je naar het tankstation om te tanken. En wanneer je verwarmingsketel toe is aan een onderhoudsbeurt, bel je de monteur. Daar schaam je je niet voor, toch? Het zou eerder gênant zijn als je de pechhulp moet bellen, omdat je weigerde te gaan tanken. Of dat je in de kou komt te zitten in de winter, omdat je geen zin had om de monteur te bellen.

Voor onze apparaten zorgen, daar zijn we als mens een kei in. Voor onze medemens zorgen, gaat vaak ook nog goed. Maar dan onszelf. Daar gaat het nog wel eens mis. Althans, tot op zekere hoogte gaat het wel. Je eet en drinkt wat per dag, je doet ongetwijfeld wat aan persoonlijke hygiëne en je kleed je bijvoorbeeld aan. Als alles goed met je gaat, zorg je waarschijnlijk nog beter voor jezelf. Je zorgt voor ontspanning, hebt sociale contacten en maakt daar ook tijd voor, je kleed je waar jij je goed bij voelt, je doet wat aan lichamelijke beweging en je zoekt personen en activiteiten op waar jij vrolijk van wordt.

Maar als het nu net iets minder goed met je gaat? Wat doe je dan? Onderneem je dan actie? En zo ja, wanneer? Blijf je een tijdje doorlopen? Hoe lang dan? Wanneer besluit jij: oké, ik kan eigenlijk wel wat hulp gebruiken? En dan bedoel ik niet dat je gelijk naar een psycholoog moet of naar de huisarts of je ziek moet melden van je werk. Juist vóórdat je deze stappen maakt, kan je actie ondernemen. Wat hoe eerder je actie onderneemt, hoe eerder je met het pijnpunt geholpen bent en hoe minder groot het kan worden.

Je schamen om hulp te zoeken, is ontzettend zonde. Je zou trots op jezelf moeten zijn! Want je wil eraan werken om de betere versie van jezelf te worden. Schaam je je ten opzichte van de deskundige die je inschakelt? Dat hoeft echt, maar dan ook echt niet. Deze mensen zijn er namelijk om jou te helpen, die maken dagelijks niets anders mee. Die hebben er hun beroep van gemaakt om jou te helpen. Schaam je je voor anderen? Waarom zou je? Weet jij alles van die ander af? Zou die persoon helemaal niets hebben waarover zij of hij ontevreden over is? Diegene die jou liefhebben, zullen je alleen maar stimuleren om wat te doen aan datgene waar je niet tevreden over bent.

Neem bijvoorbeeld een niet opgeruimd huis. Als je je al een tijdje ergert aan de chaos in je huis en het lukt je niet om zelf op te ruimen, waarom zou je daar dan in blijven leven? En je schuldig blijven voelen, omdat het opruimen je niet lukt? Je kan niet overal goed in zijn. Vraag om hulp (je weet me te vinden) en binnen een paar dagdelen ben je van de chaos af. Echt niets om je voor te schamen. Je hebt waarschijnlijk de prioriteiten gelegd om voor je gezin te zorgen in plaats van bij het opruimen van je huis. Dat is toch prachtig?

Nog een voorbeeld: je voelt eigenlijk diep van binnen dat je je wel eens beter hebt gevoeld. Je hebt al een tijdje last van spanning in je lichaam, je voelt dat je wat sneller snauwt of je slaapt wat minder. Als je weigert om hulp te zoeken, omdat je je schaamt en zo door blijft lopen, kan het zo maar zijn dat je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt. Als je echter jezelf over de schaamte heen zet en hulp inschakelt (je weet me wederom te vinden), dan kan je je zo maar binnen een paar weken stukken beter voelen! Het fijne van een stresscoach is, binnen een paar sessies kunnen we al enorme stappen maken. Het is veel laagdrempeliger dan het bezoeken van een psycholoog. Je hoeft mijn contactformulier maar in te vullen en we maken kennis met elkaar. In het geval van teveel stress hebt je waarschijnlijk de prioriteiten niet bij jezelf gelegd, maar bij het zorgen voor een ander, of aan hard werken. Super eigenschap toch, dat je voor anderen wil zorgen of het graag goed wil doen? Nu er alleen aan werken dat het niet doorslaat en dat je de juiste balans weet te vinden. Niets om je voor te schamen dus.

En als laatste voorbeeld: je houdt alle ballen die je hoog moet houden niet meer in de lucht de laatste tijd. Je vliegt van hot naar her en hebt nooit een momentje voor jezelf. Constante stress heb je niet, maar je zou best wel wat meer lucht in je planning willen krijgen. ‘Waarom lukt anderen dat dan wel?’, hoor ik je denken? Stop met vergelijken! (Zie mijn eerdere blog Niet vergelijken, of wel?) Ieder huisje heeft zijn kruisje. Misschien dat je buurvrouw er altijd topfit bijloopt, je weet niet wat ze van binnen voelt. Dus laat dat geen reden meer zijn om hulp te vragen. Waarschijnlijk heb jij wederom de prioriteit iets teveel bij anderen gelegd in plaats van bij jezelf. Niets om je voor te schamen, want anderen helpen is een mooie eigenschap.

Conclusie: met een klein beetje moed en een klein beetje van je tijd, kan je enorm geholpen zijn!

Stresscoach

 

Door | 2018-05-03T16:02:15+00:00 12 april 2018|Professional Organizing, Stresscoach|0 Reacties
Tips & Tricks
Stresscoach Ontvang maandelijks mijn tips en tricks voor een overzichtelijk en ontspannen leven.
We respect your privacy.