ALLE BALLEN HOOGHOUDEN?

Inmiddels ben ik 39 weken zwanger en we’re still going strong :-). De baby vermaakt zich nog prima in mijn buik en met mij gaat het ook nog hartstikke goed. Uiteraard op een wat aangepast niveau qua intensiteit, komen wij de dag zeer goed door. Ik voel me nog steeds fit en ben daarnaast enorm ontspannen voor de bevalling en alle drukte die komen gaat.

Bij mij heeft dat volledig te maken met focus. Ik heb me de laatste 34 weken (we kwamen er met 5 weken achter dat ik zwanger was) helemaal gericht op mijn zwangerschap en alles wat daarbij komt kijken (denk aan het inrichten van de babykamer, inlezen over de bevalling en mama zijn, zwangerschapsyoga, blijven sporten, gezond eten, etc) en op mijn bedrijf. Ik heb in de eerste twee kwartalen van 2019 flink wat mensen mogen helpen hun stressklachten te verlichten. Geweldig!

Aangezien ieder mens 24 uur per dag heeft en zeven dagen in een week, betekent dat dat je altijd keuzes moet maken als er iets veranderd in je leven. Wat mij betreft bestaat ‘alle ballen in de lucht houden’ niet. Als je dat wil doen, heb je 48 uur per dag nodig en minimaal tien dagen per week. Het is fysiek én mentaal niet vol te houden om altijd op alle vlakken van je leven 100% te scoren. Dat houd je simpelweg niet lang vol, omdat je ook echt tijd nodig hebt om bij te tanken en voor jezelf te zorgen. Doe je dat niet en raas je maar door op je werk in het behalen van deadlines, thuis in het vullen van alle gezonde broodtrommels, iedereen op tijd op school en op de sporttrainingen krijgen, elke avond een vijf-sterren maaltijd op tafel zetten, iedereen in bed krijgen en daarnaast ook als een overblijfmoeder, voorzitster van de tennisclub met drie vergaderingen per week en als de verzorgster van de katten van de buren die op vakantie zijn? Dan zegt jouw lichaam op een gegeven moment: ho, tot hier en niet verder. Ik heb rust nodig. Je krijgt pijntjes en ongemakken, maar en dat is het gevaarlijke, die zijn te gemakkelijk te negeren.

Blijf je de pijntjes negeren, dan neemt je brein het over. Je wordt moe, je raakt teleurgesteld in jezelf, want waarom houd je niet gewoon alles vol, dat doen anderen toch ook? Je zit daardoor minder lekker in je vel en jijzelf, je partner en je gezin zijn daar de dupe van. Geen zorg, je hebt echt niet zomaar een burn-out en zover wil je het ook echt niet laten komen. Maar het niet lekker in je vel zitten zegt al genoeg. Waarom zou je daarvoor kiezen en niet voor de leukste versie van jezelf? Waarom zou je niet elke dag willen genieten en relaxed willen leven en op sommige vlakken een stapje terug willen doen? Je bent dan een leukere versie van jezelf, daardoor een fijnere partner, een gezelligere moeder en een beter presterende collega.

Dit betekent dus dat wanneer er op een bepaald vlak van je leven iets tijdelijk veranderd, je op een ander gedeelte van je leven tijdelijk iets gas terug moet nemen. Heb je een week vol enorme deadlines, bereid dan op een vrije avond alle maaltijden voor de week al voor, zodat je niet elke dag in de keuken hoeft te staan. Vraag aan je partner of zij / hij de komende week wat van je kan overnemen of schakel een vriendin in. Is het een belangrijke week voor je partner op het werk, plan dan in jouw agenda geen extra activiteiten waar je echt naar toe moet en zorg ervoor dat jij thuis alles kan organiseren. En heb je een hardloopwedstrijd over drie weken waar je elke zondag voor wil trainen, plan dan op die zondagen geen familie-uitjes in waarvoor je drie uur moet rijden. Jij een blijer mens, iedereen om jou heen ook.

In mijn geval betekent het dat ik mijn social media redelijk links heb laten liggen, dat ik niet meer geblogd heb en dat ik in het weekend één dag wat afsprak met vrienden en de andere dag lekker thuis kon rommelen, klussen en lekker relaxen. Een leven zonder alle ballen in de lucht willen houden, maar er mee jongleren: ik kan het je echt aanraden!

Door | 2019-09-16T10:31:50+00:00 16 september 2019|Stresscoach|0 Reacties
Tips & Tricks
Stresscoach Ontvang maandelijks mijn tips en tricks voor een overzichtelijk en ontspannen leven.
We respect your privacy.