JE ZINTUIGEN GEBRUIKEN

Stress hebben is niets ernstigs en stress is ook heel functioneel. Ik zal dan ook niet beweren dat je nooit stress mag hebben. Hard werken is helemaal niet slecht voor je en daar komt nu eenmaal (wel eens) stress bij kijken. Als je daarna zowel je lichaam als je geest goed kan ontspannen en je weer kan opladen voor een nieuwe dag, ben je al hard op weg de stress je niet te laten opslokken.

Wellicht denk je nu: ontspannen, daar heb ik geen tijd voor. Als je niet elke dag een uurtje kan inplannen om te ontspannen voor je naar bed gaat bijvoorbeeld, geen nood. Ik ga je nu tips geven die je op elke gewenste plek en op elk gewenst tijdstip kan uitvoeren. Het enige wat je ervoor nodig hebt, zijn je zintuigen. Werken met je zintuigen, zorgt ervoor dat je in het nu leeft.

Oh jee, niet weer zo’n coach die over in het nu zijn gaat praten? JAWEL! En in het nu zijn, is totaal niet zweverig. Het betekent niets meer en niets minder dan dat je bewust meemaakt wat je op dit moment aan het doen bent. En dat je niet terwijl je je cracker smeert aan het piekeren bent over wat je tegen die klant gaat zeggen die niet tevreden is, of over die collega die je nooit aardig behandeld en waar je zo mee in overleg moet of over wat je allemaal op je boodschappenlijstje moet zetten. Dat je gewoon alleen je cracker smeert. Je het mes hoort schrapen over de cracker en je ruikt wat je erop smeert. En dat je hoofd daardoor even geen tijd heeft om over andere dingen na te denken, maar even kan uitrusten. That’s it. Valt best mee, toch?

Afijn, hoe gebruik je je zintuigen nu om in het nu te zijn en wat stressvrije momentjes in te lassen gedurende de dag?

PROEF wat je eet en drinkt. En dan bedoel ik echt proeven. Als je gaat eten of drinken, wees dan ook bewust daarmee bezig. Leg je telefoon weg, doe de tv uit en proef eens wat je eet, zonder dat je het alleen naar binnen werkt. Hoe smaakt het, hoe voelt het in je mond, is het koud of warm en wat is de nasmaak als je het hebt doorgeslikt?

RUIK de ruimtes waarin je leeft. Oké, niet elke ruimte zal even fijn zijn, maar probeer wat vaker de ruimtes te ruiken waar je je in bevindt. Wat ruik je, ruikt het prettig of niet? Voel je je hier op je gemak of loop je liever door? Neem ook altijd een paar goede snuiven frisse lucht als je buiten bent. Ruik je bomen, de zon, een meertje of het bos?

VOEL eens bewust aan iets. Een warme kop thee, een koud glas water, je toetsenbord van je computer, de stoel waar je op zit, de trui die je aan hebt. Alles is gemaakt van een materiaal en veel voelt anders dan het andere. Is het hard, zacht, warm, koud, rond, hoekig, voelt het prettig of prikt het?

KIJK om je heen. Kijk naar wat je wel hebt in plaats van je rot te voelen over alles wat je niet hebt. Kijk naar de mensen waarvan je houdt, naar de dieren, naar de spullen in je huis. Kijk naar alles wat gezond aan je is, je benen, je armen, wat dan ook. Kijk naar de zon buiten of de vogels die je hoort fluiten.

LUISTER aandachtig als iemand je wat vertelt. Wil je partner of je kind wat vertellen? Neem er de tijd voor en geef ze de aandacht die ze nodig hebben. Leg je telefoon weg, stop (indien mogelijk) waar je mee bezig was en neem de tijd voor ze.

LUISTER ook altijd naar wat je lijf je probeert te zeggen. Heb je ergens pijn? Heb je bijvoorbeeld al langere tijd hoofdpijn of ben je vaak duizelig of suizen je oren? Neem het serieus en denk niet, och dat gaat wel over. Trek op tijd aan de bel. Je lichaam geeft je signalen dat je de stress niet serieus genoeg neemt.

In het hier en nu leven is HEERLIJK. En dat lukt echt niet de hele dag door, geloof me. Ik vind het heerlijk om lekker te dagdromen en mijn hoofd te laten overlopen met ideeën en plannen uit te werken en keihard te werken. Maar ik blijf in balans door mijn hoofd de rust te gunnen die het nodig heeft. Zodat ik ook morgen en de dag daarna vrolijk en gelukkig doorkom. En dat doe ik onder andere door mijn zintuigen zo vaak mogelijk in te zetten. Uiteraard zijn er veel meer methodes om je met minder stress te laten leven, maar je zintuigen gebruiken, is er daar absoluut één van.

 

Door | 2018-02-20T19:10:52+00:00 19 februari 2018|Stresscoach|0 Reacties
Tips & Tricks
Stresscoach Ontvang maandelijks mijn tips en tricks voor een overzichtelijk en ontspannen leven.
We respect your privacy.